– Vi har bestemt oss for å ytterligere trappe opp angrepene mot Hamas og andre terrororganisasjoner på Gazastripen, sa Israels statsminister Benjamin Netanyahu onsdag.I minst fire av angrepene var alle ofrene kvinner og barn, opplyser palestinsk helsepersonell til nyhetsbyrået AFP. I alt 43 personer var onsdag ettermiddag drept i bombardementene, av disse var 15 kvinner og barn, ifølge kildene. Over 370 personer var såret.
Uventet opptrappingOver 30 drept
Konflikten har eskalert i et tempo som overrasker forskerne.– Partene er fanget i en krigsdynamikk, sier Marte Heian-Engdal, doktorgradsstipendiat ved Universitetet i Oslo.Hun synes det er vanskelig å forstå den dramatiske eskaleringen av konflikten de siste dagene. For ingen av partene har noe å tjene på en ny storkonflikt. I stedet vil den ramme sivile palestinere hardt, noe som fort vil bli uspiselig for verdenssamfunnet, framholder hun overfor NTB.Heller ikke kommandørkaptein Per Christian Gundersen ved Forsvarets Høgskole tror partene har ønsket at konflikten skal eskalere.– Slike konflikter har egen dynamikk. Det er typisk Israel å straffe palestinerne kollektivt. De bruker tunge midler, noe som fungerer ganske dårlig. Palestinerne reagerer, så kommer videoer av israelske soldater som banker opp palestinere, og så er man i gang, sier Gundersen til NTB.På Shifa-sykehuset i Gaza by må kirurgene jobbe på spreng for å behandle de mange sårede. I tillegg mangler det FN-drevne sykehuset helt elementært utstyr, som bedøvelse og hansker.– 33 personer er drept siden natt til onsdag, blant dem både sivile menn, kvinner og barn, opplyser kirurgen Sobhi Skaik til NTB på telefon fra Gaza by.Skaik har jobbet ved sykehuset i over 15 år, men beskriver de siste israelske angrepene som det verste han har opplevd.– Det er ubegripelig hvor mange sivile som har blitt såret og drept. Det er begynnelsen på en ny krig, sier han. (©NTB)