Unngå skattetrøbbel: - Kutt alle bånd til Norge

Et mylder av regler venter næringslivets globetrottere. - Hvis du ikke mener alvor, bli hjemme, oppfordrer emigrert investor.

Publisert 12. juli 2014 kl. 10.00
Oppdatert 12. juli 2014 klokken 10.23
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 394 ord
Morten Astrup - Foto: Finansavisen
Det er en drøm for mange. For noen en stor mulighet. Og for andre en del av jobben. Den store verden som var så langt, langt der borte, er nå rett i vår egen bakgård. Jobben i utlandet er nærmere enn noen gang.Men noe er også blitt vanskeligere. Skattereglene. Det dukker opp en rekke spørsmål, men svarene følger ikke alltid med. Altfor kompliserte regler, mener Johan A. Killengreen, advokat og partner i Ernst & Young, overfor Finansavisen.- Hvis du møter opp med spørsmål på Skattekontoret får du helt sikkert svar, men vinkler du spørsmålet litt annerledes kan du få et helt annet svar. Det er sammensatte regler med unntak fra unntakene, så det er lett å bomme. Noen opplever store problemer på dette området, hevder Killengreen, som jobber i avdelingen for internasjonale arbeidsforhold. De siste 15 årene har avdelingen blitt mer enn tidoblet, med økning fra fire til 50 medarbeidere.- Det gir et bilde av at behovet har eksplodert. Det er langt på vei arbeid med disse spørsmålene vi har vokst på de siste årene, sier han til Finansavisen.
Kuttet båndeneDet er 14 år siden. Nå er Astrup founding partner i Storm Capital Management. Han valgte å skattemessig emigrere fra Norge. Alle båndene er kuttet.- Gjør det enklest mulig, er hans råd.Les hele saken i lørdagens utgave av Finansavisen!
År 2000. Det var året da datamaskinene skulle krasje og sommer-OL ble arrangert i Sydney. Det var også året for den store dot.com-bølgen som gjorde at Morten Astrup satt seg på flyet til London.- Jeg jobbet over hele verden. Jeg er en eventyrer, sier Astrup til Finansavisen.Før 2004 opphørte skatteplikten umiddelbart ved permanent utflytting. Så Astrup fikk det enklere. Nå tar det minst tre år før båndene er kuttet. Kort fortalt kan du ikke oppholde deg mer enn 61 dager i Norge pr år eller disponere en fast bolig i landet. Advokat John Inge Hvardal har norsk og internasjonal selskaps- og personbeskatning som et av sine kompetanseområder. På spørsmål om Norges skatteregler på dette området er gode, tar han seg en liten tenkepause.- Det er både og. Det har vært nødvendig med noen avklaringer i Høyesterett. Reglene som sådan er vi helt avhengige av, men det føles litt krevende når en skal flytte ut fra Norge og skatteforpliktelsene henger igjen i tre år etter utflyttingsåret. Norge er flinke til å beskytte skattefundamentet sitt, sier Hvardal til Finansavisen.