Amerikanske soldater på snarvisitt på Sinjar-fjellet

USA ser ikke lenger noe behov for å evakuere flyktninger fra Sinjar-fjellet i Nord-Irak, opplyser Pentagon.

Politikk

USA vil ikke evakuere yazidiene fra Sinjar-fjelletID: 10049171oppdatert og utvidet versjonEn gruppe amerikanske kommandosoldater var natt til torsdag på en lynvisitt på fjellet, for å vurdere hvordan flyktningene, mange av dem fra yazidi-minoriteten, har det.Sammen med kommandosoldatene, som Washington omtaler som militærrådgivere, var også en gruppe bistandsfolk fra U.S. Agency for International Development (USAID).Mindre behovKonklusjonen de trekker er at behovet for å sette i gang masseevakuering ikke lenger er til stede.– Teamets vurdering er at det er langt færre yazidier på Sinjar-fjellet enn tidligere fryktet, heter det i en kunngjøring fra Pentagon.– Yazidiene som fortsatt er der, har det bedre enn tidligere antatt, og de har fortsatt tilgang på mat og vann som vi har sluppet ned til dem, heter det videre.– Basert på denne vurderingen er det langt mindre sannsynlig at det vil bli satt i gang evakuering, konkluderer Pentagon, som understreker at USA fortsatt vil forsyne flyktningene med humanitærhjelp.BeleiretOnsdag ankom rundt 130 amerikanske militærrådgivere byen Arbil, og det var noen av disse som i ly av nattemørket torsdag var på befaring på Sinjar-fjellet.– De hadde kontakt med flyktningene og returnerte deretter til Arbil, opplyser Pentagon.Flyktningene på fjellet er beleiret av militante islamister fra opprørsgruppa Den islamske staten (IS), som har truet med å drepe dem dersom de ikke konverterer til islam.Ifølge FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) dreier det seg om titusenvis av flyktninger, flertallet av dem yazidier.FastholderIrakiske helikoptre og kurdiske styrker har alt evakuert noen av flyktningene, og det er noe uklart hvor mange som fortsatt befinner seg i området.Storbritannias statsminister David Cameron fastholdt senest onsdag at behovet for masseevakuering er akutt.– Det er helt åpenbart en desperat situasjon i Irak, og særlig på dette fjellet. Vi behøver en plan for å få disse menneskene ned fra fjellet og bringe dem i trygghet, sa Cameron. (©NTB)

Nyheter
Politikk