Anders Fogh Rasmussen vil styrke NATO i øst

NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen betegnet sikkerhetssituasjonen i Europa som dramatisk endret da han besøkte Arendal for å møte statsminister Erna Solberg (H) torsdag.

Anders Fogh Rasmussen. AP Photo
Politikk

Utfordringene er så mange at den avtroppende generalsekretæren ikke nøler med å omtale det kommende NATO-toppmøtet i høst, der tidligere statsminister Jens Stoltenberg overtar, som et av de viktigste i alliansens historie.– Det er en helt ny sikkerhetssituasjon i Europa. Sikkerhetssituasjonen er dramatisk endret med Russlands invasjon i Ukraina. For første gang siden andre verdenskrig har en europeisk makt tatt territorium fra en annen. Det må vi tilpasse oss, sa Fogh Rasmussen etter en snau time langt møte med Solberg.Må bygge oppDen tidligere danske statsministeren beklaget at Russland i hans øyne nå ser på NATO som en motstander, og ikke som en samarbeidspartner. Dette gjør det nødvendig å styrke NATOs tilstedeværelse i Øst-Europa.– To beslutninger må tas når medlemslandene samles i Wales i september. Det første er å forsterke ytterligere vårt kollektive forsvar i øst. Det handler om en mer synlig NATO-tilstedeværelse, det handler om å forbedre vår evne til å handle hurtig når det er nødvendig for å forsvare våre medlemmer – og det handler om å holde flere øvelser. For det andre må investeringene i våre forsvar styrkes. Jeg håper vi kan bli enige om en gradvis økning i forsvarsbudsjettene de neste årene, sier Fogh Rasmussen.Avviser baserSolberg sier til NTB at det også er i Norges interesser at NATO bygger seg opp i øst, men advarer mot etablering av faste styrker – slik blant annet Polen har bedt om.– Det er viktig fordi solidariteten i NATO er viktig. De landene som ble medlem i alliansen på slutten av 1990-tallet og begynnelsen av 2000 tallet opplever at artikkel 5 (om det kollektive forsvarsprinsipp) også gjelder dem. Da må vi ha gode planer og holde øvelser. Men vi vil ikke ha permanente baser, det er en klar norsk holdning, sier hun.Statsministeren er åpen på at ønsket om økte forsvarsbudsjetter blir utfordrende. Det innser også Fogh Rasmussen når han overlater det administrative NATO-roret til Stoltenberg.– Dette blir vanskelig, for mange land sliter. Men det vi opplever i Ukraina, er en påminnelse om at vi ikke kan ta vår sikkerhet for gitt. Og selvfølgelig koster det, men ustabilitet koster mer, sier han. (©NTB)