Det russiske forbudet mot norsk sjømat framstår som svært urimelig, sier fungerende statsminister Siv Jensen (Frp). Hun ber folk huske hva som førte til de vestlige sanksjonene mot Russland i første omgang.– Det handler om nedskytingen av det malaysiske flyet hvor nesten 300 mennesker mistet livet. Og det har vært liten vilje til å iverksette tiltak fra russisk side. Det er det alvorlige bakteppet, sier Jensen til TV 2.Selv om de russiske tiltakene kan ha alvorlige konsekvenser for norske bedrifter som blir rammet, mener hun det er viktig at Norge viser at man står sammen med EU om sanksjonene.– Men samtidig er jo Russland et naboland vi har betydelige handelsrelasjoner med. Derfor er det nå viktig for norske myndigheter å gå igjennom disse russiske tiltakene, som fremstår som svært urimelige, for å vurdere hvilke konsekvenser det har, sier hun.
Brende: - Urimelig
Russlands forbud mot import av en rekke mat- og landbruksprodukter fra Vesten er helt urimelig, mener utenriksminister Børge Brende (H)Russland kunngjorde torsdag at landet vil stanse import av frukt, grønnsaker, kjøtt, fisk og melkeprodukter fra EU-landene, USA, Canada, Australia og Norge.Brende sier regjeringen tar de russiske tiltakene alvorlig, men legger til at det er for tidlig å fastslå hvilke konsekvenser de kan få for norske bedrifter.– Vi gjennomgår nå tiltakene sammen med EU og andre berørte, og vi vil sammen vurdere hvordan vi best kan håndtere dette, sier utenriksministeren.Han sier at regjeringen, som tidligere varslet, tar sikte på å slutte opp om de nye EU-tiltakene etter konsultasjoner med Stortinget.Fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H) sier hun er i tett dialog med fiskerinæringen om situasjonen som er oppstått. Hun sier det nå er særlig viktig å kartlegge konsekvensene av tiltakene, samt se på tiltak som kan gjennomføres for å lette situasjonen for sjømatnæringen. (©NTB)