Cubanerne sliter med øl-mangel i varmen

Cuba opplever en av sine varmeste somre på over 60 år og er i tillegg rammet av noe som er enda verre: Mangel på øl.

Pils - Foto: Scanpix
Politikk

Gjennomsnittstemperaturen på Cuba har de siste månedene ligget på rundt 28 grader, noe som gjør årets sommer til den tredje varmeste siden 1951.Heten gjør naturligvis cubanerne tørste, men landets største og bortimot eneste ølbryggeri, Bucanero, greier ikke å dekke etterspørselen.Bucanero er et såkalt joint venture-selskap, eid av den cubanske stat og den amerikanske ølgiganten Anheuser-Busch, og de produserer de fire ølmerkene Bucanero, Cristal, Cacique og Mayabe.Tidligere i år hadde bryggeriet problemer med å få importere nok maltet byggkorn, noe som gikk ut over produksjonen. Det fikk øltørste cubanere merke da sommervarmen satte inn.Et av resultatene av ølmangelen er at prisen på øl har skutt i været, ettersom det er smått med importert øl på Cuba.– Jeg var over halve Havana og var innom både supermarkeder, bensinstasjoner og spritbutikker før jeg til slutt måtte kjøpe på en restaurant til 15 prosent overpris, forteller en cubaner som skulle handle øl til en fest han hadde invitert til.– Det er jo nå om sommeren vi trenger kald øl mer enn noensinne, men det er jo ikke til å oppspore, klager en annen tørst cubaner. (©NTB)