- EU burde starte et sanksjonsfond

En felles fond kan gjøre EU mer forent og mer effektive i fremtiden, mener EU-ekspert.

Francois Hollande og Angela Merkel. Foto: Reuters
Politikk

Et fellesfond som kan kompensere medlemslandene for kostnader relatert til sanksjoner, bør være en del av EUs utenrikspolitikk. Et slikt fond vil være et tydelig symbol på solidariteten i EU, og det er en god mulighet til å tenke igjennom akkurat hva ­kostnadene av sanksjonene er, skriver Daniel Gros, leder for Center for European Policy Studies, i DN mandag. "Det største problemet har vært at noen medlemsland taper mer på innføringen av sanksjonene enn andre, selv om sanksjonene tjener et felles formål (...) Det var derfor ikke overraskende at mange medlemsland brydde seg mer om sine egne tap og kostnader enn om det helhetlige politiske målet med sanksjonene", skriver Gros. Søndag skrev Hegnar.no blant at Frankrike ber EU om hjelp etter Russland-sanksjoner og at Polen ber USA importere deres epler, siden bortfallet av det russiske markedet slår hardt innover det polske jordbruksmarkedet.