- Frykter han blir for mektig

Børsen i Tyrkia falt tilbake når det ble kjent at nåværende statsminister blir president.

Recep Tayyip Erdogan, Turkish Prime Minister per 16/1 2014. (AP Photo/Thanassis Stavrakis)
Politikk

– Det er mulig at Erdogans maktlyst vil få ham til å blande seg stadig mer i styringen av landets økonomi. «Big business» og utenlandske investorer kan lett komme til å miste troen da, sier Bill Park, Tyrkia-forsker ved Kings College i London til DN. Etter en kort opptur etter nyheten om at statsminister Recep Tayyip Erdogan blir landets nye president, falt den tyrkiske børsen tilbake utover dagen mandag. Erdogan har varslet at han vil utvide fullmaktene til presidentposten. Investorer er bekymret for at mannen som har sikret stabilitet og vekst gjennom en sterk lederstil, på sikt vil undergrave uavhengigheten til landets institusjoner, deriblant sentralbanken, skriver DN. Det internasjonale pengefondet (IMF) advarte i vinter om at Tyrkias økonomiske vekst er svært sårbar. Landets strategiske plassering, unge befolkning og voksende private sektor til tross, landets avhengighet av utenlandsk kapital gir grunn til bekymring, ifølge IMF.