Frykter klormarinerte kyllinger i norske butikker

Mer klor og økt menge antibiotika er noe norske forbrukere kan vente seg.

REUTERS/Stringer
Politikk

– Dersom markedet åpnes for salg av slik kylling i Europa, ville ikke bare forbrukeren bli utsatt for kjøtt som inneholdt skadelig klor, men også potensielt salmonellasmitte. Med amerikanske regler ville heller ikke forbrukeren ha mulighet til å verge seg mot dette, fordi kyllingen ikke ville være merket med at den var produsert slik, sier Monique Goyens, direktør for den europeiske forbrukerorganisasjonen til DN. Hun, sammen med direktør i Forbrukerrådet, Randi Flesland, frykter resultatet av handelsavtalen som diskuteres mellom USA og Europa bak lukkede dører. – EU har en føre var-holdning, mens det i USA må bevises at noe er skadelig før man forbyr det, sier Flesland til DN. Derfor frykter de kyllingenBlant endringene overnevnte aktører frykter vil skylle innover norske matbutikker er:

  • Mer veksthormoner og antibiotikaMer veksthormoner og antibiotika
  • Genmodifisering og andre metoder for å øke produksjonen, inkludert kloningGenmodifisering og andre metoder for å øke produksjonen, inkludert kloning
  • Bruk av klor for å drepe bakterierBruk av klor for å drepe bakterier
  • Lavere krav til matinformasjon og matmerkingLavere krav til matinformasjon og matmerking
  • Dårligere standarder for kjemikalieregulering i forbrukerprodukterDårligere standarder for kjemikalieregulering i forbrukerprodukter
Rådgiver i Bellona, Karl Kristensen, mener dette både er helsemessig og miljømessig uakseptabelt: – Bruken av hormonhermere er et økende problem, og det har sammenheng med at flere nå får såkalte livsstilssykdommer som testikkelkreft, brystkreft, diabetes og med fedmeepidemien, sier han.Kan ikke stoppe importen Goyens og Flesland er begge kritiske til at forhandlingene i stor grad skjer bak lukkede dører.– Norge har egentlig ingenting å si, men må implementere resultatet av avtalen, sier Goyens.Hegnar.no har tidligere skrevet flere saker om dagens matproduksjon, blant annet om hvordan vanlig mat kan gjøre deg infertil. Saken har vekket meget sterke reaksjoner blant leserne.