Høie: – Skillet mellom hverdag og fest var som en Berlinmur

Helseminister Bent Høie (H) sier det er krise for folkehelsa at skillet mellom fest og hverdag nærmest er opphevet i vår tid. Han advarer samtidig mot å tenke at gode matvaner er den enkeltes ansvar.

Bent Høie (H). Foto: Scanpix
Politikk

Både helseministeren, landbruksministeren og klima- og miljøministeren stilte, da leder av den nye organisasjonen EAT, Gunhild Stordalen, inviterte til debatt under Arendalsuka onsdag om sammenhengen mellom matproduksjon, helse og bærekraftig utvikling.Stordalen, som kanskje er mest kjent for å stå bak store kjendisfester i tospann med ektemannen Petter Stordalen, er også doktorgradsutdannet lege med et stort engasjement for miljø- og folkehelsespørsmål.– Mat er blitt en fellesnevner både for de største folkehelseutfordringene verden har i dag og for de mange miljøutfordringene planeten står over, uttalte hun i sin innledning.Over voksdukenDagens matproduksjon har skyhøye klimautslipp og forringer landområder og marine økosystemer. Samtidig har matrelaterte kostholdsproblemer eksplodert. For første gang i historien er det flere som dør av fedmerelaterte sykdommer enn sult.Helseminister Bent Høie (H) innledet med å mimre tilbake til kostholdsregimet «over voksduken» i sin egen 70-tallsbarndom.– Skillet mellom hverdag og fest var som en Berlinmur som ble revet hver lørdag klokken 17. Da kom godteriposen på bordet og vi slurpet i oss fruktcocktail, fortalte helseministeren, til humring i salen.Han fastslo at det er en stor utfordring for en helseminister at godteriposen i dag i praksis er åpen uka rundt i de fleste hjem.– Men vi som samfunn forsømmer oss hvis vi mener at det å snu denne trenden, er opp til hver enkelt av oss. Da vil de av oss som har mest kunnskap og økonomi få stadig bedre helse, mens resten blir hengende etter, sa helseministeren.Han la fram samarbeid med matvarebransjen, økt trykk på forebyggende helsearbeid og tydelige kostholdsråd fra myndighetene som virkemidler regjeringen vil ta i bruk.Kutte saltHøie fortalte at han jobber med å få matvarebransjen til å forplikte seg til å redusere salt i alle matvarer.– Hvis vi kutter det gjennomsnittlige saltinntaket med 3 gram per dag, så viser forskning at vi kan forhindre 1.000 dødsfall og hindre at 400.000 får for høyt blodtrykk.Flere i debatten pekte på matvarebransjens ansvar, en sektor de mener har en enorm påvirkningskraft over folks matinntak og dermed helse.Landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) liker for eksempel dårlig at frukt og grønnsaker importert fra land uten toll blir priset høyt.– Her om dagen fant jeg to avokado til 24,90 på butikken, og de kom fra Peru som ikke har toll. Dette vil jeg ta opp med bransjen, uttalte hun.Politisk motAdministrerende direktør i Rema 1000, Robert Reitan, hadde jobben med å forsvare matvarebransjen i panelet.Han etterlyste politisk mot, og sa det ikke kan være opp til bransjen selv å for eksempel øke prisen på usunne varer.– Hvis politikerne øker sukkeravgiften til 50 prosent eller krever at godteri skal ut av butikkene, så greit for oss, bare det blir likt for alle, sa han.Gunhild Stordalens kongstanke i EAT er at vi ikke kommer noen vei før alle aktører samarbeider. Hun etterlyste en stor nasjonal samling for å finne fram til sunn og bærekraftig norsk matproduksjon. (©NTB)