Hollywood-legenden Lauren Bacall er død

En av Hollywoods eldste og mest legendariske filmdivaer Lauren Bacall er død, 89 år gammel.

Politikk

– Det er i dyp sorg, men med stor takknemlighet for hennes fantastiske liv at vi bekrefter Laureen Bacalls død, heter det i en kunngjøring fra Bogart Estate som forvalter skuespillerens formue.Bacall, som døde av slag i sitt hjem tirsdag morgen, debuterte på lerretet i filmen «To Have and Have Not» i 1944, der hun spilte mot Humphrey Bogart som hun giftet seg med året etter.Gift med BogartHun spilte også mot Bogart i «The Big Sleep» (1946), «Dark Passage» (1947) og «Key Largo» (1948) og de to levde sammen til hans død i 1957 og fikk to barn.Bacall hadde også et forhold til sangeren Frank Sinatra, men giftet seg med skuespilleren Jason Robards i 1961. Det ekteskapet varte i åtte år og paret fikk en sønn sammen.I ettertid kunne Bacall skryte av å være den eneste i Hollywood som hadde vært gift med to Oscar-vinnere. Selv ble hun belønnet med en Æres-Oscar i 2009.Store rollerBacall var kjent for sin dype stemme og sine forførende katteøyne og spilte opp gjennom karrieren i nærmere 70 filmer. Blant dem hun spilte sammen med var legender som Marilyn Monroe, Gary Cooper og Gregory Peck.Hun spilte også i flere populære Broadway-musikaler og ble belønnet med en rekke priser og enda flere nominasjoner.I 2007 var hun æresgjest under Filmfestivalen i Haugesund, der hun mottok Liv Ullmans ærespris.DemokratBacall var kjent som en politisk engasjert demokrat og var blant annet aktivt med i valgkampen til Adlai Stevenson da han forsøkte å bli amerikansk president i 1952.Hun drev også valgkamp for Robert Kennedy og beskrev seg selv som «anti-republikaner».Sitt politiske engasjement beholdt hun til det siste, noe hun blant annet viste ved å slutte helhjertet opp om protestene mot president George W. Bushs krigføring i Irak. (©NTB)