Iraks president ber Abadi danne regjering

Iraks president ba mandag kandidaten til landets største sjiamuslimske koalisjon, Haider al-Abadi, danne ny regjering.

irak
Politikk

Utpekingen av Abadi til ny statsminister i Irak kommer trolig til å bli sterkt motarbeidet av nåværende statsminister Nuri al-Maliki, som tviholder på makten og har avvist alle oppfordringer om ikke å stille til en tredje periode.Tidligere mandag avgjorde en domstol at Malikis koalisjon er den største i den nye nasjonalforsamlingen etter valget tidligere i år, og derfor har førsteretten til å utnevne en kandidat.Det er derfor en alvorlig strek i regningen for Maliki at Abadi blir utpekt av president Fuad Masoum, og det ventes at utnevnelsen fører til en dypere politiske splittelse i en tid da landet trenger en felles front mot Den islamske staten (IS).Ber om samlingEtter at han ble utpekt, oppfordret Abadi alle irakere til å samle seg mot det han kalte den barbariske kampanjen til Den islamske staten (IS) som de siste månedene har grepet makten i Nord-Irak og Syria, til stor internasjonal forskrekkelse.– Vi må alle samarbeide for å stå imot terrorkampanjen som er iverksatt mot Irak og stanse alle terrorgrupper, sa Abadi.Den amerikanske statssekretæren for Midtøsten, Brett McGurk, gratulerte Abadi og gjorde det klart at USA vil samarbeide med ham. USA har vært blant dem som har kritisert Maliki for ikke å klare å styre Irak på en samlende måte.Anklager presidentenSå sent som søndag kveld anklaget Maliki Masoum for brudd på grunnloven fordi han ikke hadde nominert ham til statsminister.Maliki kom da med et krast utfall mot Masoum i en TV-tale og gjorde det klart at han vil fremme en formell anklage mot presidenten.Kort tid etter ble det meldt om stor militær aktivitet i Bagdads gater, med økt nærvær av irakiske sikkerhetsstyrker og sjiamuslimske militssoldater.USA, som anklager Maliki for å nøre opp under de sekteriske motsetningene i Irak, rykket raskt ut til forsvar for Masoum.– Vi støtter Iraks president Fouad Masoum som garantist for grunnloven, het det i en Twitter-melding fra statssekretær McGurk. USA-våpen til kurderneUSA har begynt å sende forsyninger av våpen og ammunisjon til irakisk-kurdiske styrker som forsøker å kjempe mot ekstremistene fra IS, opplyser amerikanske myndigheter.– Vi samarbeider nå med den irakiske regjeringen for raskt å få nødvendige våpen fram til kurderne, sier Marie Harf, talskvinne for det amerikanske forsvarsdepartementet, til CNN mandag.Ifølge Harf dreier det seg både om å få sendt våpen fra Iraks eget arsenal fram til de kurdiske områdene som trues av IS-krigerne, samt forsyninger av amerikanske våpen og ammunisjon.Harf opplyser at våpenforsendelsene begynte forrige uke. (©NTB)