IS samler styrker nord for Bagdad

Den islamske staten IS er i ferd med å bygge opp en større styrke i den irakiske byen Qara Tappa, 122 kilometer nord for Bagdad.

Politikk

Styrkeoppbyggingen skyldes trolig at IS, tidligere kalt ISIL, vil utvide fronten mot de kurdiske peshmerga-styrkene.De sunnimuslimske ekstremistene har de siste par månedene foretatt en dramatisk erobring av store deler av det nordlige Irak og står ikke langt fra hovedstaden Arbil i det selvstyrte kurdiske området.At de nå bygger seg opp i nærheten av Arbil og Bagdad, tyder på at de føler seg sterkere og satser på å erobre terreng i et område der de ikke har lyktes like bra som ellers.IS har også tatt i bruk et nettverk av tunneler som Saddam Hussein bygde ut på 90-tallet for å frakte soldater, våpen og forsyninger i hemmelighet fra det vestlige Irak til hovedstadsområdet.IS, som består av irakiske sunnimuslimer, andre arabere og utenlandske krigere, har truet med å rykke fram mot Bagdad som ledd i ambisjonene om å innføre sin radikale versjon av islam. (©NTB)