Kinas boligbyggere sliter stadig mer

Det fryktes at flere av de mindre entreprenørene vil måtte slå seg konkurs.

Shanghai. Foto: AP
Politikk

- Det er fortsatt tøft for kinesiske entreprenører. Kinesiske banker har blitt mer selektive i utlån til entreprenører. De svakere aktørene sliter fortsatt med en mulig likviditetskrise, sier en senioranalytiker i Moodys i Hong Kong til Bloomberg.Ifølge indeksen til Bank of America Merrill Lynch, har renten på kinesiske boligobligasjoner steget med 0,35 prosent den siste måneden. I skrivende stund ligger renten hele 5,82 prosent høyere enn landets obligasjonsrente. Oppgangen er den største blant alle asiatiske land, og ratingbyåret Standard & Poors tror flere mindre kinesiske entreprenører vil gå konkurs i løpet av andre halvår 2014 som følge av fallende salg og tøffere kredittforhold. 18. juli ble det kjent at boligprisene falt i 55 av 70 kinesiske byer - det høyeste tallet siden januar 2011. - Hele boligmarkedet er fortsatt utfordrende siden lagrene er store og fordi regnskapene til enkelte entreprenører er betydelig forgjeldet ("geared"). Enkelte boligselskaper kan komme til å skuffe markedet når de vil presentere sine interim-resultater i august, sier analytiker i Deutsche Bank Hong Kong til Bloomberg.