– Russlands foredlingsindustri behandler mye laks fra Norge. Næringen vil lide av en laksestopp, sier analytiker Alexander Aukner i DNB Markets til NTB.– Russiske myndigheter har sagt at importforbudet ikke skal skade landets industri. Hva som blir de endelige konsekvensene for norsk sjømat, mener jeg derfor ikke er skrevet i sten, fortsetter Aukner.Torsdag kunngjorde Russland et importforbud som gjelder frukt, grønnsaker, kjøtt, fisk og melkeprodukter fra Norge, USA, EU, Australia og Canada. Men norske myndigheter har fortsatt ikke bekreftet at de har mottatt en offisiell meddelelse fra Russland om importforbudet.Russlands statsminister Dmitrij Medvedev varsler at forbudet trer i kraft umiddelbart og vil vare i ett år. Det var nok til at sjømataksjene på Oslo Børs torsdag stupte:– Det er sjelden man ser en så stor nedgang, sier Aukner.Begrepet sjømat rommer i all hovedsak laks, men også sild og makrell. Den samlede eksportverdien til Russland er på rundt 6,5 milliarder kroner i året. Av dette står laks for 4,8 milliarder. (©NTB)