Legionella påvist på hurtigruteskip

En vannprøve fra en lugar på hurtigruteskipet MS Finnmarken påviste legionellabakterier. Funnet ble gjort i lugaren til en passasjer som ble syk under reise med skipet.

Foto: Scanpix
Politikk

Passasjeren fikk i etterkant av reisen konstatert legionellasmitte på et sykehus i Tyskland, skriver avisen iTromsø .– Vi ble i slutten av juli kontaktet av en passasjer som ble syk og tok da rutinemessige prøver fra hele skipet. Det ble kun funnet spor av legionellasmitte på passasjerens lugar, sier Anne Marit Bjørnflaten, kommunikasjonsdirektør i Hurtigruten ASA.Det er så langt ikke bekreftet om det er sammenheng mellom passasjerens sykdom og prøven som påviste legionellabakterier.– Vi tar dette alvorlig og har skjerpet inn rutinene. Vi har tatt prøver fra de andre skipene, uten foreløpige funn av legionella på disse. Vi har desinfisert alle tappepunkter på skipet, som dusj og kraner, og har så langt ikke funnet flere spor, sier Bjørnflaten.Legionellabakterier kan føre til legionærsykdom, som er en alvorlig lungebetennelse. Bakteriene kan også føre til Pontiacfeber, en som regel mild influensalignende sykdom, skriver Folkehelseinstituttet.