Listhaug åpner for forsiktig import av frukttrær

Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug (Frp) vil tillate import av eple- og pæretrær, men etter EUs strengeste regler.

Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug (Frp). Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix.
Politikk

Spørsmålet om import av frukttrær har engasjert og delt fruktnæringen omtrent på midten. Underdekningen av norsk frukt og kommersielle hensyn er hovedargumenter for import, faren for irreversibel spredning av plantesykdommer og skadedyr er hovedargument mot. Det var knyttet stor spenning til tirsdagens varslede utspill:– Jeg vil åpne for en permanent ordning som gir fruktprodusentene mulighet for kontrollert import av eple- og pæretrær basert på EUs strengeste regler, sier Listhaug.I dag er det åpnet for å gi dispensasjon til import av plantemateriale av eple og pære på særskilte vilkår. Det er denne ordningen man nå ønsker å gjøre permanent.Seniorforsker Arild Sletten ved Bioforsk er blant dem som puster lettet ut:– Dagens dispensasjonsordning er ikke mye brukt, mest fordi det er få planteskoler på kontinentet som klarer å levere etter det strengeste regelverket i EU. Så tilgangen er ikke så stor. Følger vi i tillegg EUs strengeste regelverk, tror jeg Norge kan leve godt med dette, sier han til NTB. (©NTB)