Obama: – Det vil ta tid å bekjempe IS

USAs president Barack Obama sa lørdag at situasjonen i Irak ikke blir løst på noen uker.

Barack Obama - Foto: AP
Politikk

Obama, som gikk til valg på å trekke amerikanske styrker ut av Irak, sier at landet har tatt lærdom av den lange og kostbare krigen i Irak, men han lover mer nødhjelp til flyktningene i Sinjar-fjellene.– USA kan ikke og bør ikke gripe inn hver gang det er en krise i verden. Men i en slik situasjon, der det er fare for en massakre av mange uskyldige mennesker og vi har muligheten til å forhindre det, så kan vi ikke se bort, sier han.I talen han holdt på plenen utenfor Det hvite hus før han dro på en toukers ferie lørdag, sa han at USA ikke har en tidsramme for sine operasjoner i Irak, men understreket at Irak må få på plass en samlingsregjering.Humanitær korridorFN jobber med å få på plass en humanitær korridor som skal hjelpe sivilbefolkningen å flykte fra IS.USA, Frankrike og Storbritannia har lovet umiddelbar humanitær innsats overfor flyktningene som er fanget i fjellene, og Australia vurderer også å bistå USA i å fly over Irak for å slippe ned matforsyninger til sivile.Ifølge Al Jazeera klarte kurdiske sikkerhetsstyrker lørdag kveld å åpne en vei opp til flyktningene. (©NTB)