Obama får kritikk for ny Irak-strategi

USAs president Barack Obama gikk til valg på å ende krigen i Irak. Nå får han kritikk for å ny militærstrategi i samme område.

Barack Obama. AP Photo
Politikk

Torsdag bestemte Obama seg for å godkjenne luftangrep mot militante islamister fra ISIL, som har tatt store områder i Nord-Irak og Syria de siste månedene.De nye manøverne har vakt reaksjoner mot presidenten, som gikk til valg i 2008 under løfter på å avslutte krigen i Irak. To år etter at styrkene ble trukket ut, er amerikanerne igjen engasjert i krigføring i samme land – dog i mye mindre grad.– To fly som slipper bomber på militært artilleri kommer ikke til å snu denne konflikten. Jeg ser ikke hva strategien er, sier Ryan Crocker, som var USAs ambassadør til Irak mellom 2007 og 2009. Også republikanerne har bedt presidenten om en mer helhetlig plan.Obama begrunnet den amerikanske inngripenen med viktigheten av å unngå et folkemord. Avgjørelsen fikk støtte fra utenriksministeriene i blant annet Sverige og Tyskland.– Jeg vet ikke om Obama gikk motvillig inn i dette, men han ble til slutt presset opp i et hjørne og var nødt til å handle, sier Frederic Hof, en tidligere Midtøsten-rådgiver i det amerikanske utenriksdepartementet.