Obama mener det går riktig vei i Irak

Utnevnelsen av ny statsminister i Irak er et lovende steg i riktig retning, mener USAs president Barack Obama.

Barack Obama. AP Photo
Politikk

Iraks president Fouad Masoums utnevnte mandag Haider al-Abadi til statsminister, til sterke protester fra sittende statsminister Nuri al-Maliki.Maliki anklager presidenten for grunnlovsbrudd, men han får ingen støtte hos amerikanerne. Obama kaller derimot at utnevnelsen av Abadi et steg i riktig retning for Irak.– Denne nye ledelsen står overfor en vanskelig oppgave når de nå skal forsøke å gjenvinne folkets tillit ved å regjere på et inkluderende vis, sier Obama.Den amerikanske presidenten ferierer for tiden sammen med familien på øya Martha's Vineyard i Massachusetts, men kommentere mandag de siste dagers dramatiske utvikling i Irak.USA har anklaget sjiamuslimen Maliki for å være sekterisk og splittende, noe som på nytt har fått sunniminoriteten i landet til å gripe til våpen.Amerikanske kampfly har siden fredag gjennomført en rekke angrep mot den militante gruppen Den islamske staten (IS), som har erobret flere viktige byer i Nord-Irak den siste tiden.USA har også begynt å forsyne kurdiske styrker i området med våpen, og Obama hevdet mandag at dette har bidratt til å bremse opprørernes framrykking. (©NTB)