Økonomer: - Vil føre til sterkere krone

Alle er enige om at dagens inflasjonstall gir lavere sannsynlighet for rentekutt.

Erica Blomgren - Foto: Finansavisen
Politikk

Inflasjonstallene for juli var høyere enn både økonomene og Norges Bank ventet. Tallene trer inn i rekken av nøkkeltall som tyder på solid vekst og inflasjon nær målet siden Norges Bank publiserte pengepolitisk rapport i juni, og økonomene mener nå at sannsynligheten for rentekutt sentralbanken la inn da er redusert. - Det var klar høyere enn ventet, og Norges Bank hadde ventet, sier makroøkonom Marius Hov i Handelsbanken Capital Markets til TDN Finans.- Det som er interessant er at inflasjonen også overrasket Norges Bank, sier sjefstrateg Erica Blomgren i SEB til TDN Finans mandag.Blomgren viser til at markedet har priset inn et rentekutt, og hun tror det nå kommer en reprising og at det kan føre til en sterkere krone på kort sikt.SEB-strategen får støtte av sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank Markets og seniorøkonom Kjersti Haugland i DNB Markets om at inflasjonstallene reduserer sannsynligheten for rentekutt:- Jeg tror at dette betyr at et rentekutt i Norge prises ut av markedet. Nå ser vi at boligprisene stiger, arbeidsledigheten faller og industriproduksjonen går bra, samtidig som at inflasjonen er omtrent som ventet. Da vil sannsynligheten for rentekutt være redusert fra hva Norges Bank kom med i juni. Jeg tror vi får se en sterkere krone og litt høyere renter fremover, sier Jullum.Haugland mener den nedsiderisikoen som ligger i rentebanen Norges Bank presenterte i juni er «visket ut».Den norske kronen har styrket seg nesten syv øre mot euro, og tre øre mot dollar etter tallene ble publisert. Valutakryssene noteres til henholdsvis 8,2898 og 6,1923 kroner.