Økt vinsalg på Vinmonopolet tross økt taxfreekvote

De økte kvotene for avgiftsfritt salg av vin i taxfreeutsalgene har ikke ført til fallende vinsalg på Vinmonopolet. Tvert imot økte de vinsalget i juli.

vinmonopolet.jpg
Politikk

Taxfreekvoten ble økt 1. juli. Vinmonopolets salgstall for juli måned viser en samlet vekst i salget på 2,6 prosent, sammenlignet med juli i fjor. Salget av vin økte 2,5 prosent, mens spritsalget falt 1,1 prosent, skriver Aftenposten.Vinmonopolet advarte tidligere i år mot at avgiftsendringene kom til å ramme de statlige alkoholutsalgene. Det skjedde altså ikke. Vinmonopolet mener fint vær og rekordvarme bidro til salgsvekst, men mener også at salget kunne ha blitt enda større om det ikke hadde vært for den økte taxfreekvoten.- Med et så fint vær og høy varme i juli kunne vi forventet en enda høyere vekst. Sommerværet var rekordflott, og juli var den varmeste måneden siden målingene startet i 1900, ifølge Meteorologisk institutt. I stedet opplever vi at Vinmonopolet etter alt å dømme har tapt markedsandeler etter avgiftsendringene 1. juli, sier Vinmonopolets kommunikasjonsdirektør Halvor Bing Lorentzen.Polet merker sterk konkurranse fra grensehandel og taxfreebutikker, ifølge en fylkesvis oversikt fra Vinmonopolet. Lorentzen kan imidlertid ennå ikke konkludere om avgiftsendringene har hatt dokumenterbar effekt på salgsutviklingen.- Vi trenger en mer normalisert periode for å se utslagene bedre enn nå. Vi vet trolig mer i løpet av september, sier han. (©NTB)