Oppdaget nytt parti med falsk kreftmedisin

Tre nye sprøyter med falsk kreftmedisin fra Italia er oppdaget i Norge. To av dem ble solgt til pasienter.

Foto: Scanpix
Politikk

– Det er tre falske sprøyter som er tilbakekalt, og to av disse er ute hos pasient. Distribusjonskjeden har vært omtrent den samme som sist, sier legemiddelinspektør Line Saxegaard i Statens legemiddelverk til VG.30. juli slo Legemiddelverket alarm da to stjålne og importerte sprøyter med kreftmedisinen Ipstyl ble oppdaget i Norge. Italiensk politi leder etterforskningen av saken, som også omfatter ulovlig salg til andre europeiske land.I begge sakene endte sprøytene opp hos ett eller flere apotek i Apotek 1-kjeden.Saken ble avdekket for første gang da en legemiddelgrossist reagerte på et parti av brystkreftmedisinen Herceptin fra Italia.– Forfalskningen av Herceptin var ganske amatørmessig. Legemiddelet kommer i pulverform i hetteglass. Deretter blir det blandet ut med vann av helsepersonell før det injiseres. Den falske Herceptinen var allerede blandet ut, og analyser av det avslørte at det inneholdt nesten bare vann, sier Saxegaard. (©NTB)

Nyheter
Politikk