Persson kan bli svensk utenriksminister

Partileder Stefan Löfven vil tilby tidligere statsminister Göran Persson posten som utenriksminister dersom Socialdemokraterna vinner høstens valg, melder Sveriges Radio.

Sveriges tidligere statsminister Göran Persson FREDRIK SANDBERG
Politikk

Ifølge den svenske rikskringkasteren har Löfven et ønske om å få Persson med i en ny regjering, og da helst som utenriksminister.Ifølge SR er det er viktig for Socialdemokraterna å beholde grepet om utenrikspolitikken.Etter at tidligere EU-kommissær Margot Wallström denne uken opplyste at hun vil gjøre et innenrikspolitisk comeback og skal drive valgkamp for Socialdemokraterna, har hun blitt trukket fram som en potensiell kandidat til å bli utenriksminister.KonflikterMen Wallström og Persson har i løpet av årene hatt flere betente konflikter. Wallström forlot svensk innenrikspolitikk i forbindelse med valgkampen i 1998 da det ble tydelig at hun og Persson var dypt uenige om hvordan Socialdemokraternas politikk skulle utformes.Persson var Sveriges statsminister fra 1996 til 2006.Verken Stefan Löfven, Göran Persson eller Margot Wallström har kommentert påstanden fra Sveriges Radio.– Stefan Löfven deler ikke ut noen ministerposter før valget, sier hans pressesekretær Anne Ekberg til nyhetsbyrået TT.Rødgrønn ledelse Valget på ny Riksdag holdes 14. september. En ny meningsmåling viser at Socialdemokraterna er et av landets største parti med 30,3 prosent. Ifølge målingen, som er gjort for Sifo for Svenska Dagbladet , får de to støttepartiene Miljöpartiet og Vänsterpartiet, henholdsvis 11,1 og 7,9 prosent. Dermed har den rødgrønne blokken 49,3 prosent av velgerne i ryggen.Statsminister Fredrik Reinfeldts parti Moderaterna får 24,6 prosent oppslutning på målingen. Koalisjonspartnere Kristdemokraterna og Centerpartiet havner begge under sperregrensen med henholdsvis 3,4 og 3,8 prosent.Det fjerde partiet i regjeringskoalisjonen, Folkpartiet, får 6,7 prosent på målingen.Den såkalte Alliansen har dermed 38,5 prosent av velgerne i ryggen og ligger 10,8 prosentpoeng bak de rødgrønne.De rødgrønne har økt sin oppslutning med 0,6 prosentpoeng siden forrige Sifo-måling i begynnelsen av august, mens Alliansen går tilbake med 0,4 prosentpoeng.Det omstridte og innvandringskritiske partiet Sverigedemokraterna får 10,1 prosent på målingen, en framgang på 1,1 prosent. (©NTB)