Gennadij Timtsjenko, som selv står på USAs sanksjonsliste, sier til Itar-Tass at Vesten har feilberegnet virkningene av sine sanksjoner, hvis hensikten var at Putins indre krets skulle sette ham under press.– Nei, det er utelukket, svarte Timtsjenko på spørsmålet om hvorvidt næringslivet kan påvirke Putin til å endre politikk.– Presidenten tenker bare på Russlands interesser. Punktum. Det er ikke rom for kompromisser her. Og det vil ikke engang falle oss inn å ta opp dette temaet, sier Timtsjenko, hvis formue er anslått til mellom 12 og 14 milliarder dollar.Han legger til at det er naivt å tro at slik metoder vil skremme næringslivet eller få dem til å snu om.
Frykter avlytting– Trenger ikke penger
Timtsjenko var blant de første russiske næringslivstopper som ble rammet av de amerikanske sanksjonene. De kom i kjølvannet av annekteringen av Krim og omfattet blokkering av verdier i Vesten og visumbegrensninger.Timtsjenko forteller i samtalen med Itar-Tass at han ikke bruker mobiltelefon eller datamaskin av frykt for å bli avlyttet.Han viftet vekk antydninger om at han med sine milliarder opptjent under Putin, kan spille en viktig rolle.– Jeg kan bare snakke for meg selv, men jeg sier klart og tydelig: Er det nødvendig, gir jeg hele formuen min til staten. Eller til veldedighet. Min kone og jeg har ofte diskutert dette. Personlig trenger vi ikke pengene, sa Timtsjenko.Den tidligere deleieren av Gunvor, en av verdens fem største oljemeklere, sier at en av ulempene ved sanksjonene er at han ikke lenger kan bruke MasterCard og Visa. Han har derfor skiftet til det kinesiske betalingssystemet UnionPay. (©NTB)