Obama er svært urolig over den russiske støtten til opprørerne i Øst-Ukraina. Fredag sa han det klart og tydelig til president Vladimir Putin over telefon.– Helt objektivt sett, mener jeg president Putin bør ønske å løse dette diplomatisk, for å få hevet sanksjonene og få økonomien til å vokse igjen. Men av og til handler ikke folk rasjonelt, sa Obama på en pressekonferanse i etterkant av telefonsamtalen med Putin.De to statslederne hadde sin første direkte kontakt siden 17. juli, den dagen det malaysiske passasjerflyet ble skutt ned. På amerikansk hold mener man at flyet ble skutt ned med en rakett avfyrt av de prorussiske opprørerne.– Vi har gjort alt vi kan for å støtte den ukrainske regjeringen og for å hindre at Russland går lenger inn i Ukraina, sa Obama i Det hvite hus fredag.– Men bortsett fra å gå til krig, så kommer det til å være noen begrensninger med hensyn til hva vi kan gjøre dersom Putin ignorerer det som gagner Russlands langsiktige interesser, tilføyde USAs president.
Mot sin hensiktFlere samtaler
I Kremls fremstilling av samtalen heter det at Putin gjorde det klart overfor Obama at sanksjonene virker mot sin hensikt, og at den «nåværende situasjonen» ikke er i noen av de to landenes interesse. Både USA og EU har skjerpet sanksjonene mot Russland den siste uken.I uttalelsen fra russisk hold heter det også at betydelig uenighet gjenstår mellom de to landene, men begge skal ha understreket viktigheten av en umiddelbar og varig våpenhvile i det østlige Ukraina.De to presidentene ble for øvrig enige om å holde kanalene for kommunikasjon åpne.President Obama benyttet videre anledningen til å lufte sin bekymring over det amerikanerne mener er russisk brudd på avtalen fra 1988 om mellomdistanseraketter.Også Tyskland hadde telefonisk kontakt med Russland på høyt nivå fredag. Den tyske utenriksminister Frank-Walter Steinmeier og Russlands Sergej Lavrov ble enige om nødvendigheten at det raskt blir tatt skritt for å få til en våpenhvile i det østlige Ukraina.I en felles uttalelse er de to enige om at det må settes i verk tiltak som vil føre til at all militær virksomhet opphører og at de internasjonale ekspertene som gransker flystyrten, blir sikret trygge arbeidsforhold. (©NTB)