Russisk nødhjelp på vei til Ukraina

280 russiske lastebiler med nødhjelp satte tirsdag morgen kursen for Ukraina, opplyser de statlige russiske nyhetsbyrået Itar-Tass.

russlands president
Politikk

– Det er avtalt med Ukraina, sier president Vladimir Putins talsmann Dmitrij Peskov til en russisk radiostasjon.Ukrainas president Petro Porosjenko sa mandag at han støtter nødhjelpssendinger til de hardt rammede områdene øst i landet, men at det må dreie seg om en internasjonal innsats under ledelse av Røde Kors der også EU er med. Han diskuterte også planene med USAs president Barack Obama, som tidligere har uttalt at en russisk inngripen i Ukraina uten Kievs anerkjennelse vil være «uakseptabel» og en krenkelse av folkeretten.Itar-Tass skriver at den humanitære hjelpen som nå er på vei til Ukraina, hovedsakelig består av mat, blant annet korn, sukker og mat til spedbarn. I tillegg er lastebilene pakket med medisinsk utstyr, strømgeneratorer og 12.000 soveposer. Lastebilene kjører fra nær Moskva, og ifølge nyhetsbyrået vil det ta et par dager før kolonnen kommer fram til Øst-Ukraina.Flere tusen ukrainere skal være uten vann, strøm og medisinsk hjelp på grunn av kampene øst i landet.Røde Kors støtter hjelpesendingene, men krever at alle parter inngår avtale og garanterer for sikkerheten.Både NATO og EU har advart om at russisk nødhjelp kan være et skalkeskjul for en militær inngripen. (©NTB)