– Kjenner jeg russerne rett, så vil de stoppe alt. De går ikke kirurgisk til verks, slik kineserne gjorde ved å ramme kun lakse­eksporten for å gi et politisk signal til Norge. Russland er en bjørn; de går ikke inn i et glasshus uten å rive ned alt, sier Svein Ruud, tidligere leder for Eksportrådet i Moskva, til DN. Som daglig leder i Troika Seafood, en eksportør av kongekrabber, har han merket en tydelig respons fra øst. – Ved å skru kranen stramt til for import fra Vesten, håper russerne at det vil øke avstanden, og at hensynet til næringslivet til sist vil tvinge frem en endring i de stramme sanksjonene mot Russland, sier Horn.Og skal man tro Ruud er dette bare starten på flere sanksjoner fra bjørnen i øst: – Russiske myndigheter har til nå holdt tilbake og håpet at det ville gjøre at nye sanksjoner ikke ville bli så omfattende. Det ble de, og da tenker jo Russland at her vinner de ikke noe på å være snilleste gutt i klassen.