Sanksjoner kan gi russisk "harrytur"

Russere kan rulle inn over grensen til Finnmark mener redaktør i Barentsobserver.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Politikk

– Det er en betydelig del av matvarene i Murmansk som kommer fra Norge, blant annet mye fisk og ost, sier Redaktør Thomas Nilsen i nyhetstjenesten Barentsobserver til DN.Han tror det russiske importforbudet bidrar til at flere russere vil strømme over grenseover­gangene på jakt etter norske dagligvareprodukter etterhvert som hyllene i de russiske butikkene tømmes.– Når så mye forsvinner fra butikkhyllene på et område med rundt 800.000 innbyggere, så vil det få stor betydning for grensehandelen, sier Nilsen med henvisning til befolkningen på Kolahalvøya.Mens det tidligere oftest var nordmenn som krysset grensen på jakt etter billig vodka, diesel og sigaretter, har nå andelen russere på handletur i Norge økt.– I Kirkenes omsetter detaljhandelen for et forbruk tilsvarende 30.000 innbyggere, men tettstedet og omliggende har bare rundt 10.000 innbyggere. Det sier litt om hvor viktige russerne er for handelen her, sier redaktør Thomas Nilsen i Barentsobserver til DN.