Syversen vil ha innsyn i oljefondets eiendomskjøp

Leder av finanskomiteen på Stortinget, Hans Olav Syversen (KrF), vil ha svar fra finansminister Siv Jensen (Frp) på hvorfor det ikke stilles krav til oljefondet om avkastning ved kjøp av eiendommer.

Hans Olav Syversen. Foto: Scanpix
Politikk

Statens pensjonsfond utland, ofte kjent som bare oljefondet, har i løpet av tre år kjøpt eiendommer for 60 milliarder kroner. Men det er ikke satt krav til avkastningsmål ved eiendomskjøp, skriver Dagens Næringsliv.– Det synes jeg virker veldig snodig, rett og slett. Hvordan skal man måle om en har lyktes med investeringene uten å ha forventninger til avkastningsmål, spør Syversen.Norges Bank Investment Management (NBIM) forvalter oljefondet. NBIM opplyser at det ikke er «satt en egen forventning til avkastningen på eiendomsporteføljen». Syversen mener at Finansdepartementet må signalisere at det ønsker åpenhet når fondet har begynt å kjøpe seg opp i eiendom.– Strategien fondet selv fremholder er at det skal være det mest åpne fondet i markedet. Nå har det varslet mer åpenhet i hvordan det skal stemme i aksjeselskaper. Det ville derfor passe med profilen å søke større åpenhet også i eiendomsinvesteringer, sier Syversen.Statssekretær Paal Bjørnestad (Frp) i Finansdepartementet viser til at fondet har et realavkastningsmål på 4 prosent årlig. Bjørnestad legger til at det internasjonale analysebyrået Investment Property Databank (IPD) årlig utarbeider en rapport om avkastning på oppdrag fra departementet. (©NTB)

Nyheter
Politikk