Tror ikke faren for russisk invasjon har økt i Ukraina

Det ligger an til å bli hard kamp om opprørsbastionene Luhansk og Donetsk øst i Ukraina, mener FFI-forsker Tor Bukkvoll.

Fra Kiev, Urkraina. Foto: Scanpix
Politikk

Men han tror ikke faren for en full, russisk invasjon har økt.– Den er fortsatt betydelig, men mindre enn 50 prosent, sier Ukraina-kjenneren til NTB.Fredag sa Litauens utenriksminister at 70 russiske militærkjøretøyer hadde tatt seg inn i Øst-Ukraina.Bukkvoll tror samtidig det er for tidlig å tolke flere pro-russiske separatistlederes avgang og det ukrainske militærets fremskritt som sikre tegn på at krigen går mot slutten.– Jeg tror noen vil kjempe til siste slutt. Det er stor fare for at det blir en utstrakt kamp om Luhansk og Donetsk. Det virker ikke som om ukrainske styrker har det kjempetravelt med å ta de store byene, sier han.Bukkvoll viser til at byene i stor grad er omringet, og at opprørerne vil bli mer desperate etter hvert som tiden går. Han mener også det ville vært en «fantastisk mulighet» hvis separatistledernes avgang betyr at Russland ser etter en vei ut av konflikten.– Ukrainske kilder hevder at deler av opprørerne trekker mot den russiske grensen, at de har laget «rømningsveier» til seg selv. Men vi vet ikke hvilke signaler som kommer fra Moskva, om det er «kjemp til siste slutt» eller «hold alle muligheter åpne», sier FFI-forskeren.Han tror opprørerne kan rå over 12.000– 13.000 personer i Luhansk og Donetsk, men at et langt mindre antall er stridsklare. (©NTB)