USA fester ikke lit til russiske forsikringer

USA fester ikke lit til forsikringene fra Russland om at de ikke bistår separatistene i Øst-Ukraina militært. Ekstremt farlig og provoserende, advarer Det hvite hus.

russlands president
Politikk

Russlands forsvarsminister Sergej Sjoigu forsikret fredag sin amerikanske kollega Chuck Hagel om at russisk militærpersonell ikke er involvert i nødhjelpskolonnen som nå er på vei til Ukraina.280 lastebiler med 2.000 tonn mat, medisiner og annen humanitærhjelp er nå ved grensa til Øst-Ukraina, der pro-russiske separatister har tatt makten.Ukrainas president Petro Porosjenko ga fredag russerne grønt lys til å kjøre nødhjelpen over grensa, mot at ukrainske tollere og grensevakter får inspirere lasten. Dette for å forsikre seg om at lastebilene ikke transporterer militært utstyr til separatistene.Fikk garantiUSAs forsvarsminister Chuck Hagel kontaktet fredag kveld likevel sin russiske kollega Sergej Sjoigu, og ba om ytterligere forsikringer om at russisk militærpersonell ikke vil være involvert i operasjonen.Dette fikk han en garanti om, og Sjoigu forsikret også at nødhjelpen ikke er påskudd for å intervenere i Ukraina, heter det i en kunngjøring fra Pentagon.Ikke beroligetUSA slo seg imidlertid ikke til ro med forsikringen, og en talskvinne for Det hvite hus anklaget fredag kveld russerne for å opptre provoserende.– Russlands økte aktivitet for å destabilisere Ukraina de siste ukene, er ekstremt farlig og provoserende, sa talskvinnen Caitlin Hayden.– De har blant annet forsynt de militante separatistene med stridsvogner, pansrede kjøretøy, artilleri og rakettutskytere, fortsatte hun.Putin lovet– President Putin lovet i går å gjøre alt for å få slutt på konflikten i Ukraina. Han kan jo begynne med å stanse den russiske beskytningen av Ukraina, våpenforsendelsene, støtten og pengene til separatistene, og stenge grensa for de militante, sa Hayden.USA kan ikke bekrefte meldinger i mediene om at en kolonne med russiske panservogner sent torsdag rullet inn i Øst-Ukraina, ei heller Ukrainas påstand om at de fredag angrep og ødela deler av den russiske militærkolonnen.Grensekrenkelser– Vi jobber med å innhente informasjon, men gjentar vår bekymring over de gjentatte russiske eller russiskstøttede grensekrenkelsene, sa Hayden fredag.– Russland har ingen rett til å sende kjøretøy, personer eller noen form for forsyninger inn i Ukraina, uansett påskudd, uten den ukrainske regjeringens tillatelse, sa hun. (©NTB)