USA utelukker ikke støtte til Iraks regjeringsstyrker

Fram til Irak blir enige om en samlingsregjering, vil USAs luftangrep kun beskytte amerikansk personell og bistå flyktningene på Sinjar-fjellet i Nord-Irak, opplyser Det hvite hus.

Politikk

Dersom Irak får på plass en samlingsregjering, kan amerikansk militærstøtte etter hvert inkludere støtte til irakiske sikkerhetsstyrker som kjemper mot opprørere fra Den islamske staten (ISIL), sier talsmann Josh Earnest i Det hvite hus.USA har ikke fastsatt en sluttdato for amerikanske luftangrep i Irak, og sier det avhenger av sikkerhetssituasjonen på bakken.– Ytterligere støtte til Irak vil ikke bli langvarig og vil ikke involvere soldater på bakken, ifølge talsmannen.Den kurdiskkontrollerte byen Arbil nord i Irak huser amerikanske militærrådgivere og diplomater, og USAs president Barack Obama åpnet natt til fredag for luftangrep mot opprørerne. – Forventer endringStabssjef i den irakiske hæren, Babakir Zebari, forventer at de amerikanske luftangrepene vil føre til at de irakiske regjeringsstyrkene og de kurdiske peshmerga-styrkene vil klare å ta tilbake store områder fra ISIL.– Det vil bli store endringer på bakken i løpet av de neste timene, sa generalløytnant Zebari etter angrepet. (©NTB)