Amnesty anklager IS for massedrap

Opprørsgruppen IS står bak massedrap og systematisk etnisk rensing i Irak, ifølge menneskerettsorganisasjonen Amnesty International.

irak, kurdistan
Politikk

– Massakrene og bortføringene som IS utfører, er rystende bevis for en bølge av etnisk rensing rettet mot minoriteter i Nord-Irak, sier Donatella Rovera, en av organisasjonens eksperter på krisehåndtering.Ekstremistene i Den islamske staten (IS) hevder å ha opprettet en ny stat i deler av Irak og Syria. Etter hvert som opprørerne har rykket fram, er det kommet rapporter om halshogginger, korsfestelser og folk som er blitt steinet til døde.– En grusom dødTo av de verste hendelsene fant sted i de irakiske landsbyene Qiniyeh og Kocho 3. og 15. august, ifølge en ny Amnesty-rapport med tittelen «Etnisk rensing med et historisk omfang». Flere hundre mennesker skal ha blitt drept i landsbyene, hvor befolkningen tilhører yazidi-minoriteten.En av de overlevende fra Kocho forteller at han gjemte seg nær åstedet for en av massakrene i tolv dager før han klarte å flykte. Andre landsbyboere lå sårede og hjelpeløse på bakken inntil de døde.– De led en grusom død. Jeg klarte å krabbe bort og ble reddet av en muslimsk nabo, forteller mannen i et intervju med Amnesty (NTB)