Brende besøker Gaza

Utenriksminister Børge Brende besøker mandag Gazastripen som den første internasjonale lederen siden krigen i sommer.

Børge Brende. NTB scanpix
Politikk

– Det er viktig å se ødeleggelsene med egne øyne og få en oversikt over hva som må gjøres både humanitært og politisk, sa Brende (H) til NTB før mandagens avreise.Han var forberedt på sterke inntrykk.Etter først å ha diskutert den fastlåste fredsprosessen med Israels statsminister Benjamin Netanyahu, ankom han Gaza som den første internasjonale lederen etter sommerens israelske offensiv.– Det er en dramatisk situasjon for nær 2 millioner mennesker i Gaza, sier Brende.Han forbereder nå en pengeinnsamling til gjenoppbyggingen som Norge og Egypt trolig skal arrangere i oktober. Men etter tre kriger på få år understreker han at utviklingen på Gazastripen må sikres samtidig som gjenoppbyggingen finner sted.– Man kan ikke gjenoppbygge for at det skal bli ødelagt igjen om ett eller to år, sier Brende.Han ber om at arbeidet settes i en politisk sammenheng der blokaden av Gaza lettes. Det må bli skapt «reelle muligheter for Gaza og Gazas befolkning til å skape et verdig liv», understreker han og gir dermed utfordringen til Israel. (©NTB)