- De rammede bøndene får store tap

Bønder har fremdeles ikke fått erstatning, ett år etter at de første svinebrukene måtte slakte alle grisene sine i kampen mot bakterien MRSA.

Bonde på åker - Foto: Scanpix
Politikk

– Det er ett år siden de første saneringene startet, men knapt noen bønder har fått utbetalt erstatning. I tillegg er satsene så lave at bønder ender opp med store tap og risikerer å betale halvparten selv, sier spesialveterinær Odd Magne Karlsen i Kjøtt- og fjørfebransjens landsforbund (KLF) til avisen Nationen.Han frykter at et tregt og tungrodd system og dårlige erstatningsordninger skal slå beina under innsatsen for å bli kvitt smitten.MRSA er gule stafylokokker som er resistente mot antibiotika. Bønder i Norge som er rammet av bakterien, må av hensyn til folkehelsen slakte ned og sanere hele svinebesetningen.Ifølge Mattilsynet viser kampen lovende resultat.Karlsen etterspør satser som dekker bøndenes reelle tap. Ifølge han kan tapene for hver bonde variere fra flere hundre tusen kroner til godt over 1 million kroner.Norges Bondelag støtter også kravet om bedre erstatningsordning.Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug (Frp) vil ikke kommentere kritikken mot erstatningsordningen overfor Nationen.