Den arabiske liga vil kjempe mot IS

Den arabiske liga tar til orde for en bred militær og politisk konfrontasjon mot opprørere fra Den islamske staten.

kurdistan, irak, soldat
Politikk

– Det som trengs, er en klar beslutning om en omfattende konfrontasjon, militært og politisk, sa ligaens sjef Nabil al-Araby i et møte med arabiske utenriksministre søndag.Dagen før diskuterte Araby IS med USAs utenriksminister John Kerry. USA har tatt initiativ til å samle en internasjonal koalisjon for å kjempe mot Den islamske staten (IS).Den arabiske liga kommer trolig til å vedta en resolusjon som støtter USAs tiltak mot IS, ifølge diplomatkilder som nyhetsbyråene AFP og Reuters har snakket med.KrigsforbrytelserIrak har lagt fram et resolusjonsutkast der kampen mot IS-opprørerne, som har erobret store områder i Irak og Syria, støttes, ifølge kildene. I utkastet slås det fast at IS er ansvarlig for krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten.Den irakiske regjeringen i Bagdad berømmer USAs initiativ, som landets utenriksminister mener det er et sterkt svar på deres gjentatte rop om hjelp.– Vi ønsker et slikt tiltak velkommen, og vi har gjentatte ganger bedt våre internasjonale partnere om hjelp og støtte, fordi dette er en svært dødelig trussel. Ikke bare for Irak og regionen, men også for Europa, USA og NATO, sa Iraks utenriksminister Hoshyar Zebari lørdag.Luftangrep i IrakUSA vil etablere en kjernekoalisjon som skal bekjempe IS i Irak. De ni landene som er bedt om å delta er NATO-medlemmene Danmark, Storbritannia, Frankrike, Tyskland, Italia, Tyrkia, Polen, Canada og Australia.Siden 8. august har USA gjennomført over 130 luftangrep i Irak. Søndag åpnet amerikanske styrker en ny front da jagerfly angrep IS-stillinger i Anbar-provinsen, hvor flertallet av befolkningen er arabiske sunnimuslimer.Angrepene ble koordinert med regjeringen i Bagdad og har som mål å presse IS-opprørerne bort fra den store Haditha-demningen, som opprørerne i ukevis har truet med å erobre, ifølge Pentagon. (©NTB)