Eide avviser at det var aktuelt å be Kina om unnskyldning

Tidligere utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) avviser at han ønsket å be Kina om unnskyldning for at dissidenten Liu Xiaobo fikk fredsprisen.

Espen Barth Eide - Foto: Scanpix
Politikk

I et intervju med Aftenposten benekter Eide – som nå er på plass i New York som Kypros-spesialrådgiver for FNs generalsekretær Ban Ki-moon – at det noen gang var aktuelt å be Kina om unnskyldning i et forsøk på å myke opp det kjølige forholdet mellom Norge og Kina.Espen Barth Eide hevder at det er flere viktige ting i Dagens Næringslivs oppslag sist tirsdag som er direkte feil.– For det første har det aldri vært aktuelt å beklage noe eller å gjøre noe som kan oppfattes som en beklagelse. For det andre er Nobelkomiteen uavhengig. Det betyr at vi ikke på noen måte kan legge føringer på hvem som skal motta prisen i fremtiden. Vi kan heller ikke bestemme at noen skal nektes adgang til Norge på grunn av fredsprisen, sier Eide.Han benekter ikke at det fantes et såkalt non-paper -et dokument som ikke skulle være offentlig – men ønsker heller ikke å bekrefte det.– Det jeg kan si er at vi jobbet i lang tid, på ulike spor, med å forbedre forholdet til Kina, sier Eide, og bekrefter at det var kontakt mellom Norge og Kina.Sentrale kilder sier imidlertid til Aftenposten at det eksisterer et utkast til et hemmelig dokument og at deler av teksten kunne oppfattes som en slags innrømmelse av skyld.Daværende statsminister Jens Stoltenberg (Ap) satte imidlertid foten ned for avtalen. Eides forgjenger i utenriksministerposten, Jonas Gahr Støre (Ap), har tidligere sagt til NTB at det var uaktuelt å beklage noe overfor Kina. (©NTB)