– Ekspanderende NATO kan føre til total krig

Det er et naivt og ekspansivt NATO ute av kurs som må ta skylden for at vi nå snakker om styrkeoppbygging mot Russland i Baltikum, mener forsker Helge Lurås.

Politikk

Han advarer sterkt mot tanken på at det mellom atommakter er mulig å ha konvensjonelle konflikter som ikke eskalerer. NATO må ifølge Lurås begynne å oppføre seg som en allianse med atomvåpen og handle deretter.– Jeg er redd for at noen tenker at vi kan ha konvensjonelle militære konflikter mellom atommakter uten at de eskalerer. Tenkemåten rundt og kunnskapen om krigsspill med atomvåpen har blitt borte etter den kalde krigen, sier Lurås til NTB.I et leserinnlegg i Klassekampen torsdag spissformulerer han seg med tittelen «Søvngjengerferd mot atomkrig», og skriver:– Atommakter må ikke gå til krig mot hverandre. Punktum. Det forsto man under den kalde krigen. Og den innsikten må vi gjenfinne i dag.