Én av to kinesere ser for seg krig med Japan

Mer enn halvparten av kineserne ser for seg en krig med Japan innen få år. Hovedårsaken er øydisputten i Østkinahavet.

Publisert 10. sep. 2014 kl. 13.08
Oppdatert 10. sep. 2014 klokken 14.18
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 131 ord
Undersøkelsen, som er foretatt i begge landene, viser at 53,4 prosent av kineserne tenker seg at landet kan ty til militærmakt overfor naboene, mens 29 prosent av japanerne ser for seg en militær konfrontasjon.Blant årsakene til kinesernes dårlige inntrykk av Japan, peker 64 prosent av de spurte på øykonflikten i Østkinahavet. I øykonflikten gjør begge land krav på noen ubebodde øyer i et område som spås å romme store naturressurser. Situasjonen har surnet det diplomatiske forholdet i flere år.Torsdag feirer Japan toårsjubileum for nasjonaliseringen av øyene, en markering som kineserne protesterte mot ved å sende inn fire fartøy fra egen kystvakt onsdag. Forrige måned sa den japanske marinen at de planlegger å doble neste års budsjett for å styrke vaktholdet rundt øygruppen, som Japan kaller Senkaku og Kina kaller Diaoyu. (©NTB)