En av tre mener Norge bør bidra militært mot IS

I en ny undersøkelse svarer hver tredje av de spurte at Norge bør bidra militært mot opprørsgruppen Den islamske staten (IS) i Irak.

irak, kurdistan
Politikk

I undersøkelsen som InFact har utført for VG , svarer 29,9 prosent av de spurte ja til dette.– Det er et overraskende høyt tall, sier direktør Kristian Berg Harpviken ved fredsforskningsinstituttet PRIO.Blant menn er det hele 42 prosent som sier ja, mens norske kvinner er mer skeptiske. Bare 16,7 av kvinnene er for et militært bidrag. 39 prosent av mennene sier nei, og 54,7 av kvinnene.Undersøkelsen ble foretatt før nyheten om at nok en journalist skal ha blitt likvidert av IS ble kjent tirsdag.– Det er klart at opinionen alltid er følsom for slike dramatiske begivenheter, spesielt når det blir formidlet på denne måten, sier Midtøsten-ekspert og professor ved Universitetet i Oslo, Nils A. Butenschøn.Han tror andelen ja-svar i undersøkelsen ville vært enda større om spørsmålet hadde blitt stilt igjen etter den siste tragiske hendelsen.Harpviken mener at den store støtten til et norsk militært bidrag skyldes brutaliteten som folk har sett at IS representerer.– Dette er noe vi knapt har sett maken til, og noe både folk flest og statsledere må forholde seg til, sier han. (©NTB)