Flertall for uavhengighet i skotsk meningsmåling

Det er flertall for uavhengighet i en ny skotsk meningsmåling, elleve dager før folkeavstemningen om løsrivelse fra Storbritannia. Nei-sidens tidligere ledelse på 22 prosentpoeng har forsvunnet på én måned.

Det skotske flagget flagrer ved statuen av kong Robert the Bruce, Bannockburn, Skottland. AP Photo
Politikk

51 prosent svarer ja til løsrivelse, mens 49 prosent svarer nei i den nye målingen utført av YouGov for avisa Sunday Times.Selv om ja-sidens ferske ledelse ligger innenfor feilmarginen, betyr målingen at resten av valgkampen trolig blir langt mer spennende enn de fleste hadde sett for seg for kort tid siden.Har tatt innpåJa-siden har aldri tidligere ledet på en meningsmåling mens kampanjen for løsrivelse har pågått. Men flere målinger den siste tiden har vist at forspranget til nei-siden var i ferd med å skrumpe inn.I en meningsmåling som ble offentliggjort 1. september, var nei-sidens ledelse redusert til 6 prosentpoeng. For én måned siden var ledelsen på hele 22 prosentpoeng.Beregninger av gjennomsnittet av ulike meningsmålinger viser imidlertid fortsatt at nei-siden fortsatt har et betydelig forsprang.Vil beholde pundet18. september går skottene til urnene for å ta stilling til om Skottland skal løsrive seg fra Storbritannia.Det skotske selvstendighetspartiet SNP under ledelse av førsteminister Alex Salmond har stått i spissen for kampanjen for løsrivelse. Salmond ønsker likevel å beholde dronning Elisabeth som regent og pundet som valuta, og å forbli en del av EU.Skottland har vært en del av Storbritannia i over 300 år. Skottene har sin egen folkevalgte forsamling, men utenriks- og sikkerhetspolitikken styres fra London. (©NTB)