Forbereder nye stimulansetiltak

Den japanske regjeringen er bekymret for skadevirkningene økonomien har lidd etter årets oppjustering av omsetningsavgiften.

Japans statsminister Shinzo Abe - Foto: AP
Politikk

Japans finansminister Taro Aso sier til Bloomberg at det skal utarbeides en oppfølgingsplan for stimulanse av landets økonomi.Dette skal være det hittil tydligste tegnet på at den japanske regjeringen er bekymret for skadevirkningene økonomien har lidd etter årets oppjustering av omsetningsavgiften, skriver TDN Finans.- Økonomien endres kontinuerlig og vi må forberede oss for umiddelbar handling. Et supplerende statsbudsjett er én metode; det er flere metoder, sa Taro Aso, som også er visestatsminister, til reportere i Tokyo fredag.Tiltaket kommer forut for en diskusjon om regjeringen skal gå videre med oppjustering nummer to av omsetningsavgiften, som ble økt fra 5 prosent til 8 prosent i april.Den planlagte økningen til 10 prosent neste år, er faretruende for en økonomi som sliter med å hente seg inn fra den kraftigst nedgangen siden jordskjelvet i 2011.Den japanske sentralbanksjefen Haruhiko Kuroda holder presset oppe på regjeringen for å få den til å gå videre med sin budsjettmessige konsolidering.Kuroda mener dette er avgjørende for Japans økonomiske fremtid.- Det finnes måter å håndtere konsekvensene av en videreført økning i omsetningsavgiften på, sier han til Bloomberg.