Forsvarsdepartementet: Leverer ikke våpen til Ukraina

Forsvarsdepartementet avkrefter at Norge har inngått en avtale om å levere våpen til Ukraina, slik en rådgiver til den ukrainske presidenten ble tolket søndag.

Politikk

– Det stemmer at vi deltar med stabsoffiserer på to øvelser i Ukraina, men det medfører ikke riktighet at Norge leverer våpen til Ukraina, sier pressevakt Lars Gjemble i Forsvarsdepartementet til NTB.Norske regler sier at våpen ikke kan selges til land i krig som ikke har støtte i FN.Hevdet avtale var inngåttBåde Forsvarsdepartementet og Utenriksdepartementet jobbet søndag ettermiddag med å sjekke ut bakgrunnen for meldingen fra nyhetsbyrået Reuters, som omtalte en Facebook-oppdatering fra Juri Lytsenko, en av den ukrainske presidenten Petro Porosjenkos rådgivere.– På NATO-toppmøtet kom man fram til en avtale om å få militærrådgivere og militærutstyr fra USA, Frankrike, Italia, Polen og Norge, skal rådgiveren ha skrevet på sin Facebook-side.Ikke NATO-våpenTorsdag sa Ukrainas president Petro Porosjenko på NATO-toppmøtet i Wales at han hadde fått løfter om «presisjonsvåpen» fra flere av landene i alliansen. Hvilke land som hadde tilbudt ham våpen, ønsket han ikke å si.NATO har sagt at alliansen ikke kommer til å sende våpen til Ukraina, men talspersoner for forsvarsalliansen har understreket at individuelle allierte kan velge å gjøre det.Fredag ble Russland og Ukraina enige om en våpenhvile. Den ble brutt allerede lørdag kveld, da regjeringsstyrker skal ha blitt angrepet av artilleriild i den ukrainske havnebyen Mariupol. (©NTB)