Hegnar: - Kan vi stole på Knut Arild Hareide?

Knut Arild Hareides tilnærming til hva velgerne kan forvente av den blåblå regjeringen er merkelig, skriver Trygve Hegnar.

Foto: Finansavisen
Politikk

Dette var Trygve Hegnars leder i Finansavisen torsdag 4. september 2014.Kristelig Folkepartis leder, Knut Arild Hareide, har en merkelig tilnærming til hva velgerne kan forvente av den blåblå regjeringen. Når det gjelder formuesskatten, mener Hareide, ifølge et innlegg her i avisen i går, at regjeringen i regjeringserklæringen ikke har lovet å fjerne formuesskatten. Bare å redusere den.Men velgerne har ikke stemt på en regjeringserklæring. Velgerne stemte på partier, og både Høyre og FrP har lovet å fjerne formuesskatten. Derfor er det fortsatt noen som mener det er et løftebrudd at formuesskatten ikke blir fjernet.Når det kommer til hva som er mulig å få igjennom i Stortinget, er Høyre og FrP avhengig av KrF og Venstre, og derfor forsvinner formuesskatten ikke. Vi vet altså hvor ansvaret ligger.KrF har for tiden en oppslutning på under 5 prosent på de forskjellige meningsmålinger, nesten nede på sperregrensenivå hos TV2, men 4,8 prosent hos en måling i Vårt Land.Det ser ikke ut til at velgerne trives med KrFs stadige motstand mot regjeringen og flørting med opposisjonen. Som gjelder alt fra familiepolitikken og helsepolitikken (reservasjonsretten) til landbrukspolitikken.Jonas Gahr Støre og Ap vil utvilsomt ønske Knut Arild Hareide velkommen med åpne armer, men det vil det trolig bli færre KrF-velgere av. Jesus sier det er mange rom i Guds hus (Johannesevangeliet 14), men her på jorden gjelder det å velge rett, i hvert fall før valget i 2017.Statsminister Erna Solberg bruker trolig lite tid på alle meningsmålingene som kommer, men hun kan i hvert fall glede seg over at Høyres oppslutning ligger rundt 27 prosent, og at Frp er relativt stabil rundt 15 prosent. Sammen med KrF og Venstre gir det 93 mandater på Stortinget, mens de rødgrønne bare får 76 mandater inkludert Miljøpartiet De Grønne.Erna Solberg kan slappe av.Verre er det for Ap og Jonas Gahr Støre, for selv om Ap stadig ligger rundt 34-35 prosent, så hjelper det lite når SV opplever tidenes fall. På Vårt Land-målingen får SV bare 2,4 prosent.Audun Lysbakken har ført SV ut i ørkenen, og der er det lite å hente.Gahr Støres eneste håp om å få regjeringsmakt og statsministerstolen er at SV kommer over sperregrensen (det holdt med et skrik ved siste valg) og at MDG også havner der.Basert på dagens målinger er det mer sannsynlig at MDG og Rasmus Hansson kommer over sperregrensen enn SV, men Gahr Støre trenger begge. MDG og SV spiser jo av hverandre.I denne situasjon stiller KrF stadig større krav, og det siste er at partiet krever at den internasjonale bistanden må utgjøre minst en prosent av BNP i 2015-budsjettet. Hvis det ikke blir en prosent, blir det ikke et budsjett for den blåblå regjeringen heller, heter det.KrF er engstelig for at FrP vil kutte, men vi tror FrP vil levere hva KrF ønsker. Det har vi råd til.Knut Arild Hareide og KrF må imidlertid lære seg at velgerne nok tenker mer på hva partiene lovet i partiprogrammene og valgkampen enn hva som ble resultatet i regjeringserklæringen.Særlig hvis velgerne oppfatter Hareide og KrF som en festbrems.