Hercules-fly framme i Irak

Det første norske flyet med nødhjelp til Irak ankom byen Arbil sent fredag kveld.

Hercules C130
Politikk

– Vi holder nå på med å laste av fra flyet med trucker, sa oberstløytnant Rune Støtvig, som er leder for operasjonen, til NRK etter at Hercules-maskinen var framme.Flyet var lastet med vannrenseutstyr og sanitær- og hygieneutstyr som kan hjelpe rundt 10.000 mennesker. Utstyret er levert av Kirkens Nødhjelp.Transporten til Arbil er et enkeltoppdrag, men det er meningen at flyet skal stasjoneres fast i regionen.– Vi er bortlovet til FNs høykommissær for flyktninger for å være delaktig i en luftbro med nødhjelp. Vi vet at vi har ti laster med utstyr stående i Amman i Jordan som skal flys inn hit, sier Støtvig.Det militære transportflyet dro fra Norge tirsdag, men ble forsinket to døgn i Tyrkia. Utenriksminister Børge Brende (H) har tidligere sagt at leveransen til Arbil er første gang norsk militært materiell blir brukt til å frakte humanitær hjelp.– Hjelpesendingen kan dekke behovene til 10.000 mennesker – kanskje 20.000 i en krisesituasjon, sa nødhjelpskoordinator Arild Isaksen i Kirkens Nødhjelp da flyet dro fra Norge.Organisasjonens samarbeidspartnere i Nord-Irak skal etter planen frakte utstyret videre til flyktninger i området.Hercules-flyet og 40 norske mannskaper vil kunne bidra i luftbroen til Irak i inntil tre måneder. Deretter vil det bli vurdert om oppdraget skal forlenges. (©NTB)