- Hvordan presse revolveren mot Moskva, uten å skyte seg selv?

EU utvider sanksjonene mot Russland. IGs Nicolay Eger tviler på om det er så lurt.

Publisert 9. sep. 2014 kl. 13.30
Oppdatert 9. sep. 2014 klokken 13.33
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 265 ord
russlands president
Noen timer på overtid vedtok EUs 28 medlemsland i går en ny runde med økonomiske sanksjoner mot Russland. Ifølge direktør Nicolay Eger i IG Norge vil sanksjonene blokkere russiske olje- og gassrørledningsselskaper, Rosneft, Transneft og Gazprom Neft fra europeiske kapitalmarkeder. Dog inkluderes ikke gasselskaper, med Gazprom i spissen, i sanksjonsregimet. Spekulasjonene går i om president Vladimir Putin over Russland. - EU har en hårfin balansegang å gå i å presse revolveren mot Moskva, uten å skyte seg selv i prosessen, skriver Eger i en rapport tirsdag. Han mener at den siste sanksjonsrunden bringer konflikten til et punkt hvor de økonomiske kostnadene øker, for EU selv i vel så stor grad som Russland.- Samtidig er det vanskelig å se at sanksjonene har hatt noen effekt på det politiske plan for å løse vranglåsen. Heller tvert imot. - Økonomisk rasjonalitet taler for å «de-eskalere» krisen, men det er fare for at man har nådd en fastlåst politisk situasjon som gjør videre eskalering uunngåelig, fortsetter Eger.Fremskrittspartiets forsvarspolitiske talsperson, Christian Tybring-Gjedde mener også at .Overfor Klassekampen kritiserer han egen regjering for å ta del i det han opplever som Vestens eskalering av konflikten.- Den harde fordømmelsen av Russland og stadig nye sanksjoner gjør at konflikten blir mer eskalert, sier stortingsrepresentanten.EU-landene har sagt de vil før de iverksettes. Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) uttalte mandag at våpenhvilen stort sett blir overholdt, men at den er svært skjør.