Irak har fått sin samlingsregjering

Iraks nye samlingsregjering, der både sunnimuslimer, sjiamuslimer og kurdere er representert, ble mandag godkjent av nasjonalforsamlingen og tatt i ed.

Publisert 9. sep. 2014 kl. 05.10
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 187 ord
Mann holder Iraks flagg - Foto: AP
Med seg på laget har statsminister Haider al-Abadi sunnimuslimske Saleh al-Mutlak, kurdiske Hoshyar Zebari og sjiamuslimske Bahaa al-Araji som visestatsministre.I tillegg utnevnes tre visepresidenter, som i stor grad får symbolske oppgaver. Avtroppende statsminister Nuri al-Maliki er en av disse.Ibrahim al-Jaafari, som var statsminister i overgangsregjeringen fra 2005 til 2006, blir Iraks nye utenriksminister.Flere nøkkelroller i regjeringen er imidlertid ikke besatt, blant dem innenriks- og forsvarsministerpostene. Den avgjørelsen skal tas i løpet av en uke, sier Abadi. Inntil videre vil han selv styre de aktuelle departementene.Store utfordringerEn høytstående kurdisk politiker, som ønsker å være anonym, sier han tviler på at Abadi kan få Irak på rett kjøl.– Han må blidgjøre Maliki. Han må blidgjøre sjialederne. Han må blidgjøre sunnimuslimene for å få dem til å vende IS ryggen. Han må blidgjøre oss. Han må blidgjøre amerikanerne og iranerne. Klarer han det? Det tror jeg ikke, sier politikeren til Reuters.Den sjiamuslimske politikeren og tidligere sikkerhetsrådgiveren for myndighetene i Irak, Mowaffak al-Rubaie, mener på sin side at Abadi har fått en god start ved å sikre seg støtte fra de ulike fraksjonene i landet, samt både fra USA og Iran.