IS lover å straffe Putin for Assad-støtte

Opprørere fra IS truer angivelig med å styrte Russlands president og «frigjøre» Tsjetsjenia. Samtidig påstår Human Rights Watch at IS likviderte over 500 fanger i Irak tidligere i år.

Politikk

Ekstremistene i Den islamske staten (IS) viser i en video på YouTube fram det som ifølge dem er et av jagerflyene som Russlands president Vladimir Putin har levert til sin syriske kollega Bashar al-Assad.– Dette er en beskjed til deg, å Vladimir Putin, dette er jagerflyene som du har sendt til Bashar, vi kommer til å sende dem til deg, hvis Gud vil, husk det, sier en opprører på arabisk, ifølge den russiske tekstingen.– Og med Guds vilje kommer vi til å frigjøre Tsjetsjenia og hele Kaukasus. Tronen din vakler allerede, den er truet, og den kommer til å falle når vi kommer, sier opprøreren videre.I den samme videoen truer flere krigere Assad fra toppen av jagerflyet.– Dette er russisk utstyr, sier en stemme med russisk aksent.Den russiske påtalemyndigheten har beordret etterforskning av videoen og krevd at videoen, som ble lastet opp på YouTube tirsdag, fjernes.Putin er blant Assad-regimets aller fremste støttespillere. Moskva har bidratt med både diplomatisk og militærstøtte til Damaskus, som har fått kraftig internasjonal fordømmelse for øvrig for sin håndtering av opprøret der.Krigen i Syria startet med en fredelig folkeoppstand våren 2011, men utviklet seg senere til en krig mellom regjeringen og ulike opprørsgrupper, blant dem IS.– IS likviderte over 500 fanger i IrakSamtidig sitter Human Rights Watch (HRW) på informasjon som tyder på at Den islamske staten (IS) likviderte langt over 500 soldater i Irak tidligere i år.– Enda en grusom brikke i dette puslespillet har kommet på plass nå som mange flere likvideringer er bekreftet, sier Peter Bouckaert i HRW.Rundt 1.700 soldater overga seg til IS i juni da opprørerne erobret Iraks nest største by Mosul og feide videre sørover mot Bagdad.IS offentliggjorde i tiden etterpå bilder av titalls sivilkledde menn som tilsynelatende ble likvidert av eksekusjonspelotonger i ørkenområder. Ekstremistene oppga selv å ha drept flere hundre mennesker.– Informasjon fra en av de overlevende, samt analyser gjort av videoer og satellittbilder har bekreftet at det finnes ytterligere tre steder hvor det ble gjennomført masselikvideringer. Dermed er det totale antallet som ble drept på til sammen fem ulike steder oppe i mellom 540 og 770 menn, opplyser Bouckaert onsdag.De likviderte soldatenes skjebner har skapt et voldsomt sinne blant deres pårørende. Tirsdag stormet flere av dem nasjonalforsamlingen i Bagdad med krav om å få vite hva som skjedde med dem.De savnede soldatene skulle etter planen ha blitt debattert i nasjonalforsamlingen samme dag. Diskusjonen ble utsatt til onsdag, da både Iraks fungerende forsvarsminister og andre høytstående tjenestemenn måtte svare på spørsmål om soldatene. (©NTB)

Nyheter
Politikk