- Israel ønsker internasjonal styrke til Gaza

Det israelske utenriksdepartementet skal ha foreslått at det opprettes en internasjonal styrke som skal drive observasjon og sikkerhetsarbeid i Gaza.

Politikk

Avisen Haaretz skriver søndag at utenriksdepartementet for to uker siden sendte den israelske regjeringen dette forslaget i et hemmeligstemplet dokument. Departementet mener en slik styrke vil kunne drive effektivt sikkerhetsarbeid i Gaza.Storbritannia, Tyskland, Frankrike og andre EU-land skal allerede ha luftet ideen om å delta i en observasjonsstyrke. Styrken vil være en videreføring av den europeiske observasjonsstyrken som var stasjonert i tilknytning til grenseovergangen i Rafah fra 2005 til 2007.Ifølge Haaretz foretrekker utenriksdepartementet en styrke fra EU-land over andre alternativ. Det er også nevnt mulighet for en styrke med bidrag fra land som USA, Canada, Australia og New Zealand, i tillegg til Europa. Videre er nevnes muligheten for en styrke fra NATO eller FN.Utenriksdepartementet foretrekker EU-alternativet fordi en slik styrke er mest tilgjengelig og fordi europeerne allerede har vist interesse for å delta, skriver avisen. (©NTB)